Jesień to bogactwo w kuchni. Postanowiliśmy zrobić zupę z dyni. Mieliśmy okazję przygotować ją w programie TVP2 ” Pytanie Na Śniadanie „. Było to nie lada wyzwanie, bo tym razem dziewczynki postanowiły robić wszytko na wizji ale nie gotować:)

PYTANIE NA ŚNIADANIE

Skala trudności:
*chwila nieuwagi

**jest OK

***robota po kolana
Skala trudności:

**jest OK
Składniki:
• Pietruszka biała
• Marchew 4 szt.
• Seler 1 szt.
• Dynia 3 kg
• Ziemniaki 2-3 szt.
• Cebula 2 szt.
• Mleko kokosowe
• Pestki dyni
• Pestki słonecznika
• Imbir
• Czosnek 2-3 ząbki
• Olej
• Masło klarowane
• Kurkuma
• Tymianek suszony

Wskazówki:

Przygotowujemy bulion warzywny – warzywa pokrojone w kostkę wrzucamy na gotującą się wodę. Dynie kroimy, wyciągamy miąższ, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. To samo z ziemniakami i cebulą. Podsmażamy dynie na maśle klarowanym i dodajemy do bulionu. To samo z cebulą i ziemniaczkami, ale dodajemy tu starty czosnek. Po podsmażeniu dodajemy do zupy. Gotujemy wszystko oko. 30 min.  do miękkości. Dodajemy starty imbir. Patelnię po warzywach zalewamy małą ilością wrzątku i wlewamy do zupy. Dodajemy przyprawy i wszystko blendujemy i dodajemy 200 ml mleka kokosowego do gotowania. Miksujemy. Na patelni bez oleju podsmażamy pestki. Imbir starty dodajemy na sam koniec.

SMACZNEGO

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here